Varukorgen uppdaterad

Bastu

Att bada bastu ger en skön avslappnande känsla där man kan koppla bort jobb och andra tankar och stress. Att få sitta i en bastu och känna värmen, höra det fräsande ljudet när vattnet träffar bastustenarna är något alla borde få uppleva. Idag förknippas bastu med avkoppling och njutning även om den hade mer praktiskt syfte tidigare. Bastu är en förkortning för badstuga och användes i första hand för att hålla sig ren.

Bygga bastu med byggsats

Den där härliga bastukänslan kanske är närmare än du tror. Beställ en bastu byggsats som du enkelt kan montera själv. När din bastu är klar kan du njuta av många härliga bastuupplevelser med vänner och familj. Bor du vid vatten kanske någon av våra bastuflottar kan inspirera dig. Att kombinera en vedeldad bastu tillsammans med ett kallt dopp är en oslagbar känsla.

Skapa din egen basturitual med en vedeldad bastu

En vedeldad bastu ger den där extra mysiga känslan som är svår att uppnå med de övriga bastutyperna. Visserligen tar det längre tid att värma upp en vedeldad bastu men det är något med hela processen som bidrar till bastuupplevelsen. Att bära in vatten, hämta ved, tända brasan och kanske tända lite ljus blir lite av en ritual som förbereder kroppen på vad som ska ske. På något sätt infinner sig den avslappnande känslan snabbare och sen kan man njuta av den sköna värmen och filosofera, antingen ensam eller tillsammans med vänner och familj.

Olika typer av bastu

Här kan du läsa om de vanligaste bastutyperna vi använder i norden. 

Våtbastu

I Skandinavien är våtbastu den bastutypen som många förknippar med bastu där man använder vatten som kastas över stenmagasinet vilket bildar vattenånga som ger en skön och behaglig värme. Luftfuktigheten i en våtbastu ligger ofta mellan 20-30%. En våtbastu kan drivas av både ett eldrivet bastuaggregat eller ett vedeldat bastuaggregat. 

Vedeldad bastu

En av de härligaste bastutyperna är just den vedeldade bastun som kräver lite förberedelse och tålamod innan njutningen kan börja. Det tar lite längre tid att få upp värmen jämfört med övriga bastutyper men den väntan ger dig sedan en underbar bastuupplevelse. En vedeldad bastu behöver mycket syre för att ge optimal effekt. Ett ventilerat trallgolv i en bastustuga ger fritt luftflöde till kaminen och du får tillräckligt med syre i bastumiljön. Storleken på bastuaggregatets stenmagasin är en viktig faktor för bastuupplevelsen. Om bastuaggregatet har ett stort stenmagasin på ca 100-250kg behöver inte aggregatet eldas lika hårt jämfört med ett bastuaggregat med mindre stenmagasin. Med ett stort stenmagasin räcker det ofta med en temperatur på 45-60 grader i bastun. Genom att kasta vatten på stenmagasinet höjer du luftfuktigheten i bastun vilket ger en skön och behaglig värme. Detta innebär att bastun upplevs varmare och du får den sköna hettan från vattenångan. Det stora stenmagasinet behåller värmen i bastun även vid användning av mycket vatten. Ett exempel på vedeldat bastuaggregat med stort stenmagasin (200kg) är Harvia Legend 240. Om du har ett bastuaggregat med 30kg bastusten som exempelvis Harvia M3 eller 40kg stenmagasin som Harvia 20 Pro får man räkna med en högre temperatur på ca 55-65 grader.

Bastu med elektriskt bastuaggregat

En våtbastu med elektriskt aggregat är enkel att starta och använda och har en kortare uppvärmningstid än ett vedeldat bastuaggregat. Många kan idag sätta en timer eller styra bastuaggregatet via en app när bastun ska vara klar för bastubad. På samma sätt som för vedeldade bastuaggregat finns det olika elektriska bastuaggregat med olika storlek på stenmagasinet. Harvia Forte har ett stenmagasin på 100kg och har en funktion som gör att bastuaggregatet går på "tomgång" när det inte används men kommer inom ca 10 minuter upp i önskad temperatur. Harvia Cilindro är ett stiligt bastuaggregat som rymmer 80 kg sten. För båda dessa stora bastuaggregat kan du ställa in bastun på 45-55 grader och använda mycket vatten för att få en skön och avslappnande bastuupplevelse med hög luftfuktighet. Har du ett bastuaggregat med mindre sten 20–40 kg så behöver du ställa in en högre temperatur då stenmagasinet inte kommer att orka ”producera” lika mkt ånga utan kommer att kylas ner av vattnet.

Torrbastu

En torrbastu påminner om en våtbastu med skillnaden att den är varmare och torrare, lägre luftfuktighet. En torrbastu passar dig som gillar hög värme, ofta upp mot 85-100 grader med en luftfuktighet på ca 5-10%.

 

Infraröd Bastu (IR bastu)

Infraröd bastu har blivit allt mer populära i hemmet då de är väldigt enkla och har en snabb uppvärmning. Infraröd bastu använder ljusstrålar som omvandlas till värme när den möter din hud. Värmen från IR ljus tränger längre in i kroppen och lindrar eventuell smärta som har problem med värkande muskler eller dålig blodcirkulation. Denna bastutyp passar dig som inte är förtjust i höga bastutemperaturer och som snabbt vill påbörja din bastu. Ofta ligger temperaturen mellan 30-40 grader.

 

Ångbastu

I en ångbastu har man lägre temperatur mellan ca 45-65 grader och en väldigt hög luftfuktighet mellan 40-65%. I en större anläggning använder man en ånggenerator för att uppnåt den höga luftfuktigheten men idag finns det kombiaggregat som gör det möjligt att njuta av en ångbastu hemma. Med hjälp av ett kombiaggregat kan du hålla en konstant luftfuktighet som är som balsam för kroppen. Harvias The Wall kombiaggregat passar väldigt bra för hemmabruk.

 

Rökbastu (Savusauna)

Rökbastu är inte så vanlig bastuform i Sverige men har ett långt förflutet i vårt grannland Finland där det kallas för Savusauna. I denna bastu eldar man öppet i bastun, ofta på ett stort stenmagasin eller betongblock, vilket gör att bastun fylls med rök som släpps ut genom en öppning i taket. Efter många timmars eldande har stenmagasinet magasinerat värmen och håller sig varm i många timmar framöver. Genom att kasta vatten på stenmagasinet bildas skön vattenånga som ger dig en fantastisk bastuupplevelse tillsammans med rökdoften som sitter kvar i bastuutrymmet. Har man inte tillgång till en rökbastu kan man med hjälp av våra bastudofter få en försmak på upplevelsen.